VADBA

Redno raztezanje je nujno za dobro počutje in dolgo življenje

Ob dolgoletni praksi maserke in vaditeljice vadbe za zdravo hrbtenico opažam, da velika večina ljudi, kljub ozaveščanju, še vedno ne razume pravega pomena raztezanja vseh telesnih struktur. Veliko višji odstotek je tistih, ki kljub športnemu udejstvovanju vaje še vedno izvajajo na nepravilen način in ne znajo pravilno dihati. Marsikdo mi pove, da redno telovadi, da počne to in ono. Pohvalno. A kako izvajamo te vaje? Tudi sama sem potrebovala nekaj let nepravilnega treninga in s tem manjših poškodb, preden sem se povsem zavedla svojega telesa, njegovih zmožnosti, pravilnega izvajanja in spremljajočega diha.

Kljub temu, da so vaje preproste in dihanje tako samo po sebi umevno pa dosežemo veliko večji učinek, kadar jih izvajamo pravilno. S tem telo razbremenimo, naredimo bolj prožno in zmanjšamo možnost poškodb, bolečin ter slabega počutja. Najbolj pomembno je, da to postane naš način življenja in da to, mimogrede, vključimo tudi v naš vsakdan. S tem si podaljšamo telesno mladost in dolgoročno zagotovimo veliko bolj kakovostno doživete, aktivnejše in polnejše dni.

Raztezanje zagotavlja prožne mišice, ki jih potrebujemo za dejavno življenje. Človeško telo je neverjetno! Če pravilno uporabljamo mišice in sklepe, bodo delovali dlje. Le nekaj minut na dan preproste vadbe poveča gibčnost. Zato je še kako pomembno zdravo, pravilno in učinkovito raztezanje.

 

Cilj raztezanja je lahko:

– povečanje gibljivosti, telesne prožnosti,
– izboljšanje metabolizma v mišici,
– sproščanje mišičnih in vezivnih napetosti, zakrčenosti,
– izboljšanje krvnega obtoka in regeneracije tkiv,
– preprečevanje poškodb,
– sproščenost in lahkotnost …

 

Posebno pozornost pa je potrebno nameniti hrbtenici.

Hrbtenico podpira približno 140 mišic in vezi, ki nadzorujejo njeno gibanje. Za bolečine v hrbtu smo pogosto krivi sami, saj so te posledica slabih navad ter nepravilnega odnosa do sebe in svojega telesa, kar lahko povzroča bolečine iz različnih razlogov:

– prisilne drže,
– mišičnih napetosti,
– pritiska na živec,
– nerazgibanosti, otrdelosti,
– nepravilnega dihanja,
– stresa,
– ukrivljenosti hrbtenice,
– poškodb, obrabe in sprememb medvretenčnih ploščic …

Pri večini bolečin si lahko pomagamo s preprostimi metodami in vajami za gibljivost hrbtenice in za krepitev mišic, ki bodo zagotovile zdravo in čvrsto oporo vaši hrbtenici.